Bingo

Det er mange forskjellige spill vi spiller i dag som har en lang historie, men et av de spillene som kanskje har den lengste, er Bingo. Man kan nemlig se på historien til Bingo at dette er et spill som har utviklet seg over hundrevis av år, og forandret seg mye på veien fra spillet Bingo opprinnelig var, til det nettbaserte utgave vi alle sammen spiller i dag. I denne guiden får du et lite innblikk i hva det innebærer å spille Bingo, de forskjellige typene Bingo du kan spille, og ikke minst en liten bit historie.

Sånn spiller du Bingo

Bingo er veldig enkelt å spille! Reglene vil variere litt fra spill til spill, men det handler i bunn og grunn bare om at tallene som trekkes, matcher tallene du har på brettet ditt. Du kan velge mellom en tomt brett der du skriver inn dine egne tall, eller et brett som er fylt ut allerede. Sjansen for å vinne er akkurat like stor uansett om du velger tallene dine selv, eller velger et som er ferdig. Dette er fordi det er akkurat like stor sannsynlighet for at et hvilket som helst tall velges, så verken det ene eller det andre lønner seg.

Det ropes opp tall, og hver gang et tall du har blir ropt opp, markerer du dette og roper “BINGO” når du får et vinnende mønster på brettet ditt. På nett gjøres dette automatisk.

Bingo regler, og forskjellige spilltyper

Hvis man ikke spiller Bingo fra før, er det ganske lett å tenke at Bingo bare er ett spill, men sannheten er at det finnes flere forskjellige måter å spille Bingo på. De er alle sammen basert på den samme metoden, men har små variasjoner som påvirker måten man spiller på. På grunn av spillets popularitet gjennom tidene, er det heller ikke så rart at spillet har utviklet seg i flere forskjellige retninger i forhold til de forskjellige preferansene som spillerne ofte har. Her er de mest vanlige måtene å spille Bingo på:

 • 90-ball: dette er den mest populære varianten her i Europa og spilles med baller fra 1-90. Dette er den versjonen som minner mest om den opprinnelige måten å spille Bingo på. Kortene har 15 tall, fordelt på tre rader med fem tall på hver rad. Man kan vinne både for å ha en rekke, eller å fylle ut hele brettet.
 • 80-ball: denne varianten ble spesielt utviklet til å spilles på nett, der man spiller med tabeller med 4×4, så totalt 16 tall, og i alt 80 baller. Her kan man vinne med mønstre på alle retninger, og er en variant som mange liker å spille.
 • 75-ball: dette spilles med 75 baller, og spilles på et 5×5 brett med en “gratis” rute i midten av brettet. Her kan man også vinne med mønstre på alle retninger.
 • 30-ball: i denne varianten spilles det med brett med 3×3 og baller fra 1-30. Dette har blitt et av de aller mest populære spillene på nett.

Bingo på nett, eller i spillehall – hva skal du velge?

Primært kan man i dag spille Bingo på to forskjellige måter: du kan spille Bingo på nett, og du kan spille Bingo i en tradisjonell spillehall sammen med andre spillere. Og som med alt annet, er det både fordeler og ulemper ved begge deler, så det kommer helt an på hva du synes er viktig. Her får du en liten oversikt over noen av de elementene som virker både for og imot de forskjellige variantene, sånn at du kan ta stilling til hva som passer deg aller best.

Bingo i spillehaller

 • Det er mer sosialt enn å spille Bingo på nett
 • Du kan bare spille når det blir arrangert spill
 • Det tar mye lengere tid enn å spille på nett
 • Det koster litt mer å spille i en spillehall
 • Gevinstene er ikke like store som hvis man spiller på nett
 • Man kan typisk bare spille en type Bingo

Bingo på nett

 • Det er mindre sosialt, og man får derfor ikke den fellesskapsfølelsen som mange liker ved å spille Bingo i en spillehall sammen med andre
 • Du kan spille når som helst, hele døgnet og så mange runder du har lyst til
 • Rundene tar generelt mye kortere tid, fordi alt går automatisk, noe som betyr at du kan spille mange flere runder hvis du ønsker det
 • Det er litt billigere enn å spille i en spillehall
 • Gevinstene er generelt både flere og større når man spiller på nett, sammenlignet med å spille i en spillehall
 • Man kan velge mellom alle de forskjellige typene Bingo når man spiller på nett

En kort innføring i historien bak Bingo

Det kan virke utrolig, men Bingo kan faktisk spores helt tilbake til 1530, der det eksisterte i sin tidligste form som et lotteri kalt Lo Giuoco del Lotto D’Italia. Dette var et spill som ble spilt mange stedet i Italia hver søndag, og dukket også senere opp i andre europeiske land som for eksempel Frankrike og Tyskland. Selv om Bingo selvsagt var veldig forskjellig fra hva det er nå, minner det fortsatt om varianten vi kjenner.

Det ble nemlig spillet på samme måte, der man valgte seg en tallrekke, og man deretter tilfeldig trakk vinnertallene, og den som fikk flest riktige tall i rekken sin vant. Sånn spiller man fortsatt. Ved utgangen av 1700-tallet hadde Le Lotto vokst seg til å bli stort blant eliten i blant annet Frankrike. Her spilte man det litt mer på den måten vi spiller det i dag – nemlig ved at det handlet om hvem som kunne fylle ut brettet sitt først.

Hvis vi spoler frem til begynnelsen av 1900-tallet ser vi starten på utviklingen fra den originale til den moderne måten å spille Bingo på, før man mellom 1960 og 1980 ser spillet nå sitt absolutte høydepunkt. Interessen dalte betraktelig etter dette, men i takt med digitaliseringen, fikk Bingo igjen engasjert flere spillere, og vi ser derfor et stadig økende antall spillere velge Bingo, selv i 2021. Mon tro hva fremtiden bringer.