Lotto

I Norge er det et ordtak som sier at Lottomillionærer ikke er som andre millionærer. Og faktisk kommer dette uttrykket fra en av de klassiske Lotto-reklamene til Norsk Tipping. Og når det komme til Lotto, kan man ikke si annet enn at det er en skikkelig folkefavoritt. Det å spille Lotto er noe som mange koser seg med, og mange som er voksne i dag, husker nok familiesamlingene foran TV-en da tallene skulle trekkes. Men hvis man ikke har spillet Lotto selv før, har man sikkert mange spørsmål, og her skal vi besvare så mange som mulig, sånn at du vet hva det innebærer før du begynner.

Sånn spiller du Lotto

Det å spille Lotto er enkelt. Det finnes helt grunnleggende fire forskjellige måter du kan spille på, og alle sammen bygger på den samme underliggende premissen. Du skal velge deg 5 hovedtall og 2 tilleggstall. Du velger tall mellom 1 og 34, og for å vinne førstepremien må du ha alle 7 tall riktige, og de må være på den samme rekken på kupongen din. Du kan velge tallene dine på følgende måter:

 • Lag din egen kupong med dine egne tall
 • Velg er ferdig kupong som allerede er utfylt
 • Velg din egen lykkekupong, som du har lagret
 • Spill via en andelsbank, der du kan kjøpe andeler av kuponger, og få tilsvarende andel hvis kupongen vinner

Det er akkurat like stor sannsynlighet for å vinne, uansett hvilken måte man spiller på, men det er likevel mange som har veldig sterke preferanser. Det er mange som for eksempel spiller på tall som er hentet fra bursdager, bryllupsdager og andre merkedager, mens andre liker best å spille på kuponger som allerede er utfylt. Det er som sagt ikke noe som er bedre enn noe annet, så det handler i bunn og grunn bare om å velge den måten du synes er mest gøy!

Sånn vinner du

Mange lurer på hva som egentlig skal til for at man vinner førstepremien i Lotto og svaret på dette er ganske enkelt: du må ha 7 rette i samme rekke. Dette betyr at du faktisk må ha alle tallene dine riktige for å vinne førstepremien. Noen ganger må man dele premien hvis det er flere som også har 7 rette, så man må håpe på at dette selvsagt ikke skjer, sånn at man kan kose seg med premien alene.

I Lotto er det totalt fem forskjellige premier du kan vinne:

 • 7 rette gir deg førstepremien
 • 6 rette + et tilleggstall gir deg andrepremien
 • 6 rette gir deg tredjepremien
 • 5 rette gir deg fjerdepremien
 • 4 rette gir deg femtepremien

Men hvor kommer premiepengene egentlig fra? I Norsk Tipping er det sånn at 50% av salget går til premiene, og 50% går til Norsk Tipping. Dette er ganske utrolig å tenke på, når premiene er så høye som de er. Hvis man vinner blir pengene betalt ut på bankkontoen din, men du har ansvar for å få det på plass i selvangivelsen din, sånn at du får betalt riktig skatt av det. Ring til skatteetaten hvis du har spørsmål, så kan de hjelpe deg hvis du ikke har lyst til å gjøre det selv. Særlig med premier på totalt over 10.000 kr er dette viktig.

Man kan også spille på flere forskjellige tallrekker, og velge en kombinasjon av forskjellige ting. Det er det også mange som velger, og er en god måte å dekke seg inn helt på, hvis man er redd for at det ene eller det andre er best å gjøre. Så hvorfor ikke velge begge deler?

Bonuspremie: Supertrekning!

Det er ikke bare i den vanlige Lotto-trekningen at man kan vinne fine premier. Og det er mange som ikke vet om denne ekstratrekningen, som vi kjenner som supertrekning. Dette er nemlig en ekstra trekning som blir foretatt en gang i kvartalet, og vinneren trekkes blant alle de som har spilt Lotto siden forrige trekning. Premien her pleier å ligge på mellom 25 og 50 millioner, og alle vinnerne vinner 1 million kroner hver, noe som vil si at det er 25 vinnere hvis det er 25 millioner i potten, og det er 50 vinnere hvis det er 50 millioner i potten.

Og det er selvsagt sånn at man får flere deltagelser jo mer du har spilt Lotto. Så hvis du har spilt mye, har du flere deltagelser i supertrekningen enn hvis du bare har spilt litt. Det er jo ganske motiverende hvis man allerede spiller, og tenker at dette kan være en fin måte å i tillegg legge inn ekstra deltagelser i supertrekningen.

Det er selvsagt ikke en like stor premie i supertrekningen som hvis man hadde vunnet med 7 rette i Lotto i en vanlig trekning, men 1 million er fortsatt en stor premie, og sannsynligheten for å vinne er dessuten høyere enn ved en vanlig trekning.

Finnes det lykketall?

Det er mange som lurer på om det finnes lykketall i Lotto, for det er jo selvsagt sånn at man ville bruke sidde, hvis det var sånn at man kunne se at man har mer sannsynlighet for å vinne med spesifikke tall. Det korte svaret på dette spørsmålet er nei, men det er likevel tall som blir trukket oftere enn andre. La oss dykke litt dypere ned i dette. Helt grunnleggende er det nemlig sånn at det alltid er like sannsynlig at alle tallene blir trukket. Det at det er noen tall som blir trukket flere ganger enn andre, er derfor også tilfeldig.

Det å basere tallrekkene sine på de tallene som blir trukket flest ganger er derfor ikke noe man ville anbefale nødvendigvis, for disse tallene viser bare hvilke tall som har blitt trukket flest ganger før. Fremover er det alltid like stor sjanse for at hvilket som helst tall blir trukket, så det er ikke sånn at man kan forvente at dette nødvendigvis fortsetter fremover.

Men til tross for dette er det likevel gøy å se på, så her er de tallene som har blitt trukket flest ganger. Statistikken dette er basert på, er trukket fra 1986 og frem til 2016.

 • Tallet 18 har blitt trukket 355 ganger
 • Tallet 12 har blitt trukket 352 ganger
 • Tallet 6 har blitt trukket 345 ganger
 • Tallet 15 har blitt trukket 342 ganger
 • Tallet 25 har blitt trukket 340 ganger
 • Tallet 2 har blitt trukket 336 ganger
 • Tallet 24 har blitt trukket 328 ganger

Disse tallene har i motsetning blitt trukket færrest ganger:

 • Tallet 3 har blitt trukket 292 ganger
 • Tallet 34 har blitt trukket 295 ganger
 • Tallet 4 har blitt trukket 296 ganger
 • Tallet 19 har blitt trukket 297 ganger
 • Tallet 27 har blitt trukket 297 ganger

Tre artige Lotto-historier

Det å vinne i Lotto er noe mange drømmer om. Her er tre korte historier om Lotto-vinnere som kanskje ikke er helt som man forestiller seg. Mellom 1989 og 1993 var det for eksempel en person som vant førstepremien hele tre ganger! Oddsen for at dette skulle skje er ikke akkurat noe man ville regnet med heller, for den er hele 1:41 milliarder!

En annen gang var det en person som vant førstepremien to ganger i løpet av fire uker – med akkurat den samme rekka begge gangene. Dette ble en gevinst på totalt 8,5 millioner kroner. Rimelig heldig når man tenker på at sannsynligheten for at dette skjer er helt nede på 1:1800 milliarder!

Men noen blir ikke så glade som man kanskje kan forestille seg. En dame fra Molde som ble oppringt av Norsk Tipping fordi hun hadde vunnet 8 millioner kroner var overraskende lite begeistret. Det viste seg at mannen hennes hadde vunnet 4 millioner året tidligere, så selv om de fleste ville blitt sjeleglade for å vinne flere ganger, følte de at de allerede hadde alt de trengte. Man kan forestille seg at man alltid ville bli glad for det likevel, men på en måte er det veldig norsk å være sånn.

En kort introduksjon til Lottoens historie

Det er alltid spennende å høre mer om opprinnelsen til de tingene man holder på med, og Lotto er ikke noe unnta fra dette. Når man tenker på den rollen og ikke minst hyggelige statusen som Lotto har hatt gjennom årene, er det ikke så rart, når man tenker på at Norsk Tipping faktisk ble opprettet rett etter andre verdenskrig, i 1946. Det å ha det gøy og kose seg litt, var noe folk helt sikkert hadde behov for, og da Lotto ble lansert for første gang i 1986 fikk det stor suksess.

Dette var til tross for at Norsk Tipping hadde eksistert så lenge, og at Lotto i tillegg hadde vørt svært populært i utlandet i mange år. Dette er ganske morsomt å tenke på, tatt i betraktning at vi i dag ofte tenker på Lotto først, når vi tenker på Norsk Tipping. Før 1986 var det tipping som var i fokus, men siden da, har det vært Lotto som har vært den sterkeste stjernen på himmelen for Norsk Tipping. Og det er ikke så rart heller, for det å spille med total tilfeldighet er noe mange synes er forlokkende.

Lotto Millionærer hver eneste lørdag

I fjor ble det kåret fire nye Lotto-millionærer hver eneste lørdag. I år har det allerede vært seks nye millionærer, og vi er kun i mars!

Det betyr at det i snitt blir én ny Lotto-millionær hver uke – noe som er gode nyheter for deg som spiller.

For å ha sjanse til å vinne jackpotten må du spille med minst fem tall. Jo flere tall du spiller med, jo større sjanse har du til å vinne. Husk også at det alltid lønner seg å spille med Lekekassen, da denne trekkes ut hver uke og kan gi deg opptil 10 millioner kroner ekstra om du vinner.

Tv sending og spillefrist

Lotto spilles hver onsdag og lørdag, og sendes direkte på TV2 kl. 20:25. Spillefristen for Lotto er kl. 18:59 samme dag som sendingen. Derfor har man noe å se fram til hver eneste uke!

Dette skjer om du vinner

En Lotto-gevinst gir deg vanligvis en god sum penger – ofte mer enn nok til å realisere dine drømmer og erstatte inntekten din. I tillegg får du friheten til å bestemme hvordan du bruker pengene dine, og du trenger ikke å bekymre deg for økonomien din igjen.

En Lotto-gevinst kan også endre livet ditt på andre måter. Mange vinnere opplever at de får mer selvtillit, og at deres sosiale liv blir bedre. De fleste vinnere rapporterer også at de føler seg lykkeligere etter å ha vunnet.

Utbetaling av premie

Når du har vunnet i Lotto, vil pengene bli overført til kontoen din automatisk. Hvis du ikke har en konto hos oss, må du opprette en før du kan få ut pengene dine. Premien blir overført til kontoen din innen 10 virkedager etter at vi har mottatt alle nødvendige dokumenter.

Hva er vinnersjansen?

En vinnersjanse er den sannsynligheten for at en bestemt hendelse vil inntreffe. For eksempel, hvis du spiller lotto med seks tall og trettito andre gjør det samme, er din vinnersjanse 1 i 33.33. Dette betyr ikke nødvendigvis at du kommer til å vinne hver gang du spiller; det er faktisk mer sannsynlig at du ikke vil vinne noen gang. Men jo oftere du spiller, jo større blir sjansen for at du vinner en gang. Husk alltid å ikke spille mer en du har råd til å tape.

Ord og utrykk i lotto

I lotto snakker vi ofte om noen spesielle ord og uttrykk. Her er en forklaring på noen av dem:

Lykkekupong

Lykkekupongen er et spesialtilbud fra Norsk Tipping, hvor du kan kjøpe en ferdig utfylt lottokupong til en gunstig pris. Lykkekupongen inneholder alle tallene du trenger for å spille Lotto, og den er gyldig i inntil fire uker.

Abonnement

Vil du spille Lotto hver uke? Da kan det lønne seg å tegne et abonnement! Deretter trenger du ikke huske å levere kupongen din hver eneste gang – den blir sendt til deg automatisk, og du kan velge å få den tilsendt digitalt eller på papir. I tillegg er det ofte rabatterte priser for Lotto-abonnenter.

Gulltrekning

Gulltrekningen i Lotto er hver fredag, og du kan vinne opptil 10 millioner kroner. For å delta må du kjøpe en Lotto-kupong og velge seks tall fra 1 til 34. Trekningen finner sted klokken 18:00, og resultatene blir offentliggjort på nettsidene våre senest klokken 19:00.

Tilleggstall

Lotto er et populært spill blant nordmenn, og hver uke går millioner av kroner til spillerne. I tillegg til hovedpremien på 7 millioner kroner, er det også mange andre gode pengepremier å vinne.

Det er alltid en ekstra spennende følelse å ha noen av de tallene som også ble trukket ut i tilleggsstallene. Da vet man at man har vunnet noe, selv om det ikke er den store jackpotten. Det er nemlig ikke bare hovednummeret som teller, men også tilleggstallene. Disse kan gi deg en god pengepremie alene, eller i kombinasjon med hovednummeret.

Hovedtall

I fjor hadde Norsk Tipping om lag 5,2 millioner aktive spillere i Lotto. Det er en økning på cirka 200 000 fra året før. De aller fleste av oss spiller Lotto hver uke, men en god del spiller kun nå og da. I gjennomsnitt bruker vi rundt 30 kroner per spill. Vi er altså et svært lønnsomt marked for Norsk Tipping!

Rekke

Rekke betyr at du har rekkefølgen på tallene riktig. For eksempel, hvis du spiller 4-5-6-7-8 og tallene kommer opp i denne rekkefølgen, har du vunnet en rekke. I Norsk Tipping Lotto er det tre mulige premier i hver avdeling: To rekketer (1. og 2. premie) og en enkelrekke (3. premie).

Supertrekning

Trekningen for onsdagens Lotto-spill ble utført av Lotteritilsynet på NRK1 i dag klokken 18:00. Det ble trukket ut følgende tall: 1, 4, 12, 19, 29 og 37. I tillegg ble det trukket ut ett reservetall: 9. Onsdagens Lotto-trekning ga ingen vinnere av førstepremien på 6 millioner kroner.